Přemýšleli jste někdy nad významem těch dvou slov? Na shledanou? Právě sedím ve vlaku z Brna domů do východních Čech a před pár minutami se zvedla ze sedadla přede mnou taková milá postarší paní, která mi v Brně při nastupování nabídla místo. Zvedla se a řekla mi „Na shledanou“ takovým způsobem, až mě to donutilo přemýšlet…

Je zvláštní uvědomit si, že se s vámi právě loučí člověk, kterého pravděpodobně už nikdy v životě neuvidíte. Znáte efekt motýlích křídel? Kolik náhod se muselo stát, abyste se s určitou osobou setkali? Co všechno tohle jakkoli bezvýznamné setkání změnilo ve vašem životě? Kolik jste toho ovlivnili vy v následující cestě toho druhého člověka?

Rozhodně bych tu právě neseděl a nepsal žádnou rádoby hlubokou myšlenku, kdybych neseděl naproti té milé postarší dámy. A můžeme se jen dohadovat, co by bylo jinak, kdyby z našeho života zmizelo i to sebebezvýznamnější setkání.

Nečekejte vůbec žádnou hloubku. Vlastně těžko říct, co vám chci vůbec říct. Ale jo, jedno přece jen.. Buďte rádi za všechno, co se ve vašem dni stane. Protože i sebemenší malichernost ovlivní to, kde právě jste, nad čím právě přemýšlíte a kam půjdete dál.