Co dělá tvůj den dobrým? Zamyslel ses už nad tím někdy? Já zrovna dneska, když po mně prodavačka v obchodě hodila párkem. O tom ale až za chvíli.

Nadpis se může zdát trochu mimo to, o čem se tu snažím psát, ale ono to spolu tak nějak souvisí. Hned ze začátku řeknu to, že nechci psát o tom, jak je den skvělej, když do něj zapojíš Boha. Ne že by tomu tak nebylo, ale myslím si, že na signálech je toho obrovská a nepřeberná kupa, takže to vezmu  z trochu jinýho konce.

 

Zpět k párku! Každej den mi prodává párky takovej fajn chlapík ve Vaňkovce. On mi už před nedávnem zbořil všechny předsudky o romský části populace, když mi vždycky mile podal ty dvě nožičky Javořických, poděkoval, já poděkoval a všichni jsme byli šťastní. Vážně hrozně fajn člověk, ze kterýho vidíte, že mu tak nějak dělá radost i to, že vám má dát dvacet deka gothaje.

Znáte to, všední dny plynou a plynou a člověk má takovou tendenci zabřednout trochu do svojí rutiny. A já to chtěl dneska změnit. Řekl jsem si, že místo Albertu ve Vaňkovce, půjdu nakoupit do Albertu v OC Letmo. Chyba. Velká chyba! Hned řeknu proč.

Ta paní za pultem s uzeninami byla úplnej opak toho, co jsem do tý doby vídal ve Vaňkovce. Trochu jsem zaexperimentoval a dal si dvě nožičky Debrecínských. Paní je zvážila, zabalila a ledabyle hodila mým směrem. No její muška ani můj postřeh se spolu zrovna moc nesešly, takže jsem groteskně odpálil výplod debrecínského uzenářství směrem ke stropu a po pár neúspěšných pokusech a prázdných zalapáních rukou jsem konečně spokojeně odcházel s tím, co jsem si pracně ulovil.

 

Co tím chci říct? Těžko říct… Možná jen to, že možná i váš den se skládá z kvanta takových hrdinů, bez kterých by to prostě nebylo ono. Paní, která vám ráno v kantýně prodá bagetu na dluh. Chlápek v podchodu hrající na hoboj. Chlápek v podchodu hlásající východní náboženství. Bezdomovci před podchodem, pro který je vaše darovaná dvacka na krabicák to, co udělá den dobrý jak vám, tak i jim. Chlápek prodávající na ulici každej den na stejným místě pochybnej upadají tištěnej plátek. Chlápek, co po vás v obchodě nehodí párkem.

To všechno jsou tváře, který dělají váš všední den všedním ale zároveň nevšedním. Denně je vídáte. Vidíte, jak se mění ony i jak se měníte vy.

 

A tak tu žvýkám špatně nadhozený, ale poctivě chycený debrecínský párky a uvědomuju si, že jsem si ty párky celou dobu kupoval ne kvůli tomu, že by mi chutnaly, ale právě kvůli obsluze, která na mě není kyselá a stala se pro mě tak nějak součástí běžnýho života.

 

Jen si zkuste v hlavě promítnout, kolik takových hrdinů za den potkáváte. Ono to ty všední dny tak nějak udělá lepšími.

https://giphy.com/embed/HvmxdsOd4UB8s

via GIPHY